Bestekhouders voor een restaurant

Ik kreeg een berichtje van een oud-Philips collega. De eigenaar van zijn favoriete restaurant had hem gevraagd of hij ‘handig was met hout’. Het bleek om een bestekhouder voor vijf couverts te gaan – en dan niet één maar dertig stuks. Heel tof dat hij daarbij aan mij dacht.

De restaurant-eigenaar stuurde me een voorbeeldje. Of ik zoiets kon maken. En een foto van zijn bestek. Helaas was het bestek in het voorbeeld plat en daarmee stapelbaar. Zijn bestek had een rond heft aan lepel, vork en mes. Lastig te stapelen. ik heb de grijze cellen in werking gezet om dit op te lossen.

De ronde heften passen natuurlijk mooi in een geboord gat. De lemmeten van de messen in een gezaagde groef – net als in het voorbeeld. Dus werd het ontwerp een combinatie van eigen idee en oplossing uit het voorbeeld. Met natuurlijk het logo van het restaurant er in gebrand. De keuze voor de houtsoort was snel gemaakt. Ik liet het borrelplankje zien dat ik maakte uit verschillende houtsoorten en daaruit koos de klant voor mahoniehout.

Ik moest dertig van deze blokken maken. Reden om na te denken hoe dit met zo weinig mogelijk handelingen te doen. De beperking daarbij: het bereik van mijn lasergraveermachine. Die kan echt niet groter dan 36x36cm.

Ik moest alle losse onderdelen precies op maat zagen en mallen maken voor alle bewerkingen zodat machines snel en dupliceerbaar in te stellen zijn.

foto boorgaten malletje

Logo’s gelaserd.
Malletje om de boorgaten aan te geven.
De gaten zijn voorgeboord.

Toen ik de blokjes los wilde gaan zagen kwam ik er achter ik dat ik ook rekening had moeten houden met de maximale zaaghoogte van de formaatzaag. Mijn blokken zijn 11,5 cm hoog en de formaatzaag kan maximaal ‘maar’ 10 cm dik hout zagen. Dus moest het zagen in twee slagen, met als gevolg dat de zaagsneden niet precies in elkaars verlengde liepen. Daarmee zijn alle blokjes met de hand, kopshoutschaaf en beitel nabewerkt, een hele klus die ik niet had voorzien. Gelukkig heb ik een goede schuurmachine waarmee de laatste oneffenheden zijn wegpoetst.

De blokjes zijn afgewerkt met Osmo Blanke was waardoor het oranjerode mahoniehout goed tot zijn recht komt.

Voor en na afwerking
Bestekhouders in actie in het restaurant

Reactie van de klant:

Super fijn en blij mee